top of page
  • Мина

Как Covid-19 Ще Промени Начина, по Който Пътуваме?

В последните няколко месеца светът като че ли почти напълно спря. Толкова много сектори от глобалната икономика претърпяват сериозни поражения, туризмът сред които изглежда един от най-сериозно засегнатите. И никой не знае отговора на въпроса за милион долара "Кога ще можем да пътуваме отново?". Някои твърдят, че първо трябва да се създаде и утвърди ваксина, за да се чувстваме всички сигурни и спокойни. Други пък вече планират пътувания и са нетърпеливи да ги осъществят веднага щом страните отворят отново границите си...  

Аз лично все още не съм загубила надежда, че около края на лятото вече ще можем да пътуваме безпроблемно и сигурно поне в Европейския Съюз. Кризата в гражданската авиация вече е видима за всички ни, а с увеличаващия се брой отменени мащабни бизнес събития, по всичко изглежда, че секторът ще разчита за своето възстановяване все повече на пътуващите за удоволствие. Та поради тази причина, аз лично не вярвам цените на самолетните билети да скочат безбожно. Някои дори смятат, че ни очаква вълнá от промоционални сделки, тъй като компаниите ще се конкурират да привлекат клиенти. Същото може да се окаже валидно и за пакетите, предлагани от туристическите агенции. Проблемът тук би бил колко в действителност ще се задълбочи икономическата криза, тъй като все повече и повече хора губят работните си места ежедневно, и кой всъщност ще може да си позволи тези билети и пакети.

Пандемията имаше и друг, неочакван ефект - припомни на хората чувството им за патриотизъм. Та вместо международни пътувания, вярвам, че много хора ще предпочетат да прекарат почивните си дни и годишните си ваканции в собствените си страни, като по този начин подпомагат и собствената си икономика да се възстанови по-бързо. На мен лично много ми допада тази идея. Със сигурност има толкова много места, които искаме да посетим в прекрасната ни родина, но все отлагаме по една или друга причина. По всичко изглежда, че 2020-та е доста подходящо време за това.

Изборът на дестинация ще се промени не само на международно ниво, но и на местно. За съжаление ми се струва, че големите градове вече няма да са предпочитано място за няколко-дневна разходка и ще отстъпят място на по-малките градчета и селца, близо до природата. Идеята тук е да се запази социалното дистанциране, доколкото това е възможно, като в същото време пътешествениците не се лишават от нови гледки и преживявания.

Друга промяна, която ще наблюдаваме при пътуванията според мен, е избърът на място за настаняване. Да, големите хотелни вериги разполагат с повече финансови възможности, които да им помогнат да преодолеят приближаващата се криза, но ми се струва, че поне в началото, не много хора ще решат да отседнат в големи хотелски комплекси. Вместо това, малките семейни къщи за гости, къщите за селски туризъм и частните ваканционни имоти ще бъдат предпочитана опция. Което би било страхотно, тъй като ще даде възможност на всички онези, инвестирали в развитието и туризма на собствената си страна, и които в продължение на вече месеци губят ежедневно приходите си, да си стъпят на краката и да оцелеят.

Не само авиокомпаниите и хотелите/хостелите, но и туристическите агенции и организираторите на турове ще продължат да търпят големи загуби. Аз лично не мога да си представя, че в момента хората реално ще изяват желание да се включат в големи турови групи, без значение дали говорим за еднодневни турове или цялостни организирани екскурзии. Отново, тъй като загрижеността за социално дистанциране ще се запази поне за известно време, хората ще предпочитат по-малки, ексклузивни турове. Което, от своя страна е много вероятно да повиши цената на крайния продукт.

Както на няколко пъти споменах в тази публикация, всичко написано по-горе се основава на моето лично мнение и на това как аз бих избрала да пътувам. В никакъв случай не съм в състояние или позиция да анализирам пазара. Това, което знам със сигурност обаче, е че колко важно е в този момент да играя своята роля и да подкрепям местния бизнес, независимо къде се намирам - у дома или в чужбина. Така че моля ви, не забравяйте да правите същото и да подкрепяте местните в усилията им да преодолеят тази криза - купувайте местни продукти и сувенири, хапвайте в местните ресторанти (ако се притеснявате да сте сред много хора винаги можете да си поискате поръчката "за вкъщи"), отсядайте в малките, управлявани от местни хотелчета и къщи за гости. Все пак всички сме заедно "в кюпа" и слогана на пандемията, че "всичко ще бъде наред" действително ще се осъществи, само когато всеки един от нас играе своята роля както трябва.

 

Follow me on Instagram

bottom of page