top of page
  • Mina

Къде да отседнете в Лисабон, Португалия

Обожавам Лисабон. Толкова цветен и енергичен град, но в същото време зареден с толкова спокойствие. Сякаш човек може физически да усети как времето спира, докато се разхожда из малките му улички...

Лисабон бързо ме заплени. А и аз не му се дърпах. Първоначално дойдох тук, като студент по Еразъм, но незабавно разбрах, че връзката ми с този град ще е по-дълга от няколкото месеца, планирани за престоя ми. Беше като любов от пръв поглед.

И така, след като се дипломирах като Магистър се преместих тук, където живях щастливо почти 10 години. Времето наистина лети, когато му се наслаждаваме истински. Приоритетите в живота обаче се менят и за мен отново настъпи време за промяна. Още пó на Запад и още повече заобиколена от вода. Местоположение - Азорски острови. И ако в Лисабон атмосферата бе спокойна, тук е в пъти повече, но и безспорно в много по-близък контакт с природата. Някои биха го нарекли дори "селски" район. И са прави. Но някакси, чувствам се добре тук.

Въпреки това обаче, от време на време, градското момиче в мен се пробужда и аз кротко й се отзовавам. Сякаш стара, неизживяна любов ме привлича обратно към себе си. И отново имам възможността да се насладя на града, като посетител. Сякаш, всеки път, когато се връщам, го разглеждам за първи път. Не ме разбирайте погрешно - беше страхотно да бъда една от местните и да си имам мои любими местенца сред града, които да посещавам ежедневно. Но като всичко в живота, когато рутината ни завземе, за съжаление спираме да обръщаме толкова внимание и да оценяваме някои неща.

И тъй като отдадохме жилището си под наем, жилище, в което бяхме много щастливи и истински ценим, сега имаме възможност да опитаме нещо съвсем ново, което Лисабон предлага в изобилие - страхотни места за отсядане. А някои от тях са истински шедьоври на изкуството.

По-долу споделям някои от тях, в които сме отсядали и сме останали много доволни:


Този хотел се е настанил в стара, изкючително стилно реставрирана сграда в сърцето на стария квартал Алфама. Местоположението е страхотно за любителите на дългите разходки из малките, старинни улички, където на всеки ъгъл се чува Фадо. Стаите са малки за цената, която се заплаща, но пък гледката към реката компенсира този деликатен минус. Закуската е богата и вкусна.


Ако предпочитате по-централно местоположение, но все пак далеч от шума на идеалния център, този хотел е много добра алтернатива. Разположен е в сградата на жп гарата Санта Аполония, но шумо-изолацията е на изключително високо ниво. Хотелът е съвсем нов - отвори врати преди няколко месеца, декорацията е стилна и тематична, а закуската - много вкусна. Точно отсреща се намира най-добрият италиански ресторант (за мен) в града, а в съседство има метро-станция и станция за електрически велосипеди. За около 10 минути пеша се стига до централния площад Praça do Comércio/Terreiro do Paço.


Този хотел се намира в Северната, по-модерна част на града - Parque das Naçoes. Цялата тази зона е построена за World Expo през 1998, когато Лисабон е домакин, и в последствие. Кварталът е доста приятно място за остядане, особено ако пътувате с деца - Океанариумът и Павильонът на Познанието се намират съвсем близо. Също така стаите на хотела са доста по-просторни от тези, които обикновено ще откриете в старата част на града, а от по-високите етажи се разкрива красива гледка към реката и мостът Vasco da Gama. Наоколо има безброй ресторанти, търговски център, метро станция и много приятен парк за разходки наоткрито. Закуската, предлагана в хотела е малко скъпа, особено като се има предвид, че на 5 минути пеша има Padaria Portuguesa - местна верига хлебарница, която от години не предлага само хляб, но и различни опции за закуска и обедно меню.


Още един хотел, разположен в Parque das Nações. Този обаче се намира точно до жп гарата и метро-станция Oriente, тоест на три метро-станции разстояние от летището. Самият хотел е нов, ориентиран към дигиталните номади с много работно място в лобито. Стаите са сравнително малки, но много добре шумоизолирани, а някои от тях предлагат страхотна гледка към жп гарата, дело на испанският архитект Сантиаго Калатрава. Закуската не предлага изключително голямо разнообразие, но според мен предлага достатъчно опции. Доплаща се допълнително - цената е 10 евро на човек. Буквално на 3 минути пеша се намира и търговският център Vasco da Gama, където изборът от ресторанти и заведения за хранене е голям.

До момента, това за мен е най-добрият хотел, в който съм отсядала в Лисабон откъм съотношение цена/качество.


Искрено се надявам да се насладите на Лисабон и на всичко, което има да ви предложи. Град, който аз видях и изживях като изключително магнетичен, с дълбоко синьо небе като никъде другаде, малки чаровни улички, за които са необходими удобни обувки, топло-посрещащи домакини и много вкусна храна.

Приятно изкарване!


Follow me on Instagram

bottom of page