top of page
  • Mina

Бебе пътешественик: 10+ съвета как да направите полетите по-приятни за всички ви

Преди да станем родители, всички имаме една романтична идея, че някои аспекти от живота ни няма да претърпят големи промени, след като малкото човече се присъедини към партито. За нас това се отнасяше в пълна сила по отношение на пътуванията. И въпреки че дъщеря ни се роди в пика на пандемията, мисля че до момента успяхме да натрупаме що годе стабилен опит в категория "пътувания с бебе" и искарено се надявам да продължим да го обогатяваме и за в бъдеще.

До преди да стана майка, често се чудех на родители, които взимат със себе си малки деца на почивка. Все си мислех "те са толкова малки, няма да си спомнят нищо". Сега обаче разбирам, че самите деца може и да не си спомнят нищо, но родителите им със сигурност ще помнят. А създаването на спомени заедно, като семейство, е безценно.

Пътуването самостоятелно/като двойка/с приятели не може по никакъв начин да се сравни с това да пътуваш с малко дете. Логистиката и динамиката са коренно различни. И тъй като в момента живеем на остров, и всеки път, когато ни се прииска да мръднем, трябва да се качим на самолет, чувствам се уверена да споделя опит и препоръки как да направите пътуването приятно и за по-малките пътешественици.

Не забравяйте, че самолетът е доста стимулираща среда за малки деца. Дъщеря ни в момента е на 2 години и обожава самолети. За съжаление обаче й е много трудно да се отпусне и да заспи, докато летим. Сякаш иска да използва максимално всеки миг и да не загуби и секунда от преживяването. Съвсем наскоро се върнахме от пътуване в чужбина, където пристигнахме в 2ч през нощта. Дори и в този случай не заспа.


Ето и някои идеи, които аз лично прилагам, за да направя летенето по-удобно и приятно за всички ни:

  • Когато е възможно закупете допълнителна седалка за бебето - не всички авиолинии поволяват да се закупи допълнително място за деца под 2г, но в случай, че е възможно препоръчвам ви го. Разбира се, толкова малко дете най-вероятно би се чувствало най-уютно в скута ви, но допълнителното пространство си е плюс, който не винаги има цена. Също така, ако детското ви столче отговаря на изисквания, можете да го вземете със себе си в кабината и да го монтирате на седалката (ако авиокомпанията разрешава). Наскоро закупихме това надуваемо столче, именно с идеята да го използваме при пътувания и сме много доволни. Тествали сме го и в самолет, където също е много удобно, надува се и се прибира бързо и удобно.


  • Изберете малкисмално най-удобното разписание - знам, че това не винаги е възможно, но когато е, изберете полети, които биха съвпаднали с дневния сън на детето. А за по-дълги пътувания отдайте предпочитания на нощните полети. Ако имате дълъг престой на летище инвестирайте в достъп до лаундж или излезте извън терминала, за да смените обстановката. Ако времето позволява посете парк, намиращ се наблизо или дори търговски център - по-големите обикновено имат детски кътове със забавления. Ще се отрази освежаващо и на вас и на детето. Все пак не забравяйте да имате в предвид придвижването обратно към летището, за да избегнете ненужни притеснения, свързани с полета ви.


  • Придържането към рутината за приспиване от вкъщи може не винаги да е добра идея - например, веднъж смъкнах щората, както обикновено правим вкъщи преди да легне, но дъщеря ми вместо да разбере, че е време за сън, откри нова интересна игра - да вдига и смъква щората в самолета.


  • Много е важно да не тръгвате с нереалистични очаквания - в повечето случаи детето ви няма да заспи веднага щом се качи на самолета. Ще му е необходио време да се адаптира към новата обстановка. Дайте му тази възможност, без да се самобичувате, че ще се преумори и ще стане непоносим, като самите вие запазите спокойствие.


  • Заглушаващи шума слушалки - комуникацията по време на полетите понякога е с доста силен звук, а тези слушалки предоставят добра възможност да приглушите поне част от него. Препоръчвам ви обаче да ги сложите едва след като детето заспи. В противен случай може да се заиграе с тях и да се разсъни.


  • Бях шум - много хора смятат, че шумът на самолета сам по себе си е бял шум и са прави. Използването на машина/приложение за бял шум обаче, спомага да приглушите шумовете, създавани от другите около вас.


  • Одеало - въпреки че някои авиокомпании предоставят одеало и възглавница, след като се качите на борда с малко дете, това не е валидно за всички. И тъй като никога не знам дали климатикът няма да бъде прекалено силен, аз лично предпочитам винаги да си нося. А понякога освен да затопли, се оказва полезно и да правене на палатка и игра.


  • Храна - не всички авиокомпании предлагат хранителни продукти подходящи за деца. Преди седмица в десткото меню (за дете на 2г.) на авиокомпания ни сервираха шоколад. Та ако искате да се придържате към по-здравословни опции, по-добре си ги пригответе предварително вкъщи. Сварен боб, омлет нарязан на кубчета, сушени плодове (според възрастта на детето разбира се), грозде, борвинки... Приберете ги прилежно в кутия за съхранение с разделители (като тези за медикаменти например) и ето че разполагате с цветен, занимателен и здравословен снакс.


  • Резервни дрехи - ако вече сте родители за вас не е новост да се разхождате навсякъде с резервен комплект детски дрешки. Вече на няколко пъти ни се налага да ги използваме. Веднъж например, след като памперса не издържа на напрежението, част от дрехите директно останаха в коша за боклук в тоалетната на самолета. Моят съвет е винаги да предпочитате шарени дрешки за пътуване, особено когато се отнася за панталони. След игра с бутилката с вода, дъщеря ми се намокри цялата. Малко след като я преоблякох памперса изпусна. И така остана без сух клин. Наложи се да й суша намокрения с разлята вода панталон на прозореца на самолета. За щастие беше лятно, топло време, та дори и клинчето й да беше леко влажно, не беше проблем, но поне десенът го прикриваше.


  • Не взимайте бутилка със сламка - от налягането в самолета, водата се качва нагоре по сламката и в момента, в който отворите шишето има опасност да се намокрите до уши. Вместо това изберете чаша тип 360 или нормална бутилка.


  • Занимателни игри - не очаквайте детето ви да проспи целия полет. В един идеален свят (и за някои родители с много късмет) такава би била реалността, но това очакване просто е нереалистично. Разбира се, много зависи от темперамента и възрастта на детето, но ако етапът на новородено вече е зад гърба ви, смъкнете доста ниско летвата на очакванията си и се пригответе да го забавлявате в голяма част от времето. И ако и вие, като мен, се опитвате на ограничите екранното време, ето няколко идеи, какво да предложите:

  • книжки - книжки и играчки за вана са много добра алтернатива по време пътуване, тъй като лесно се почистват след (многократно) падане на пода. Което е особено важно, ако детето ви все още е в периода, в който любимото занимание е да се слага всичко в устата. Интерактивни и 3D книжки също лесно привличат вниманието на децата. Някои малчугани обичат аудиокнижки, но не ви съвествам да им ги представяте за първи път по време на полет.

  • стикери - кое дете не си пада по тях? Освен това, стикерите са чудесен начин за успежняване на фината моторика. Дайте свобода на детето да декорира самолета по свой вкус. Би било забавно да "посади" цвете на прозореца например. Не забравяйте обаче да почистите след себе си, преди да напуснете кабината. Стикерите за многократна употреба са за предпочитане в това отношение.

  • рисуване и оцветяване - за по-малките това би било по-скоро драскане, но въпреки това, е страхотен начин да дадете възможност на мъника да се отпусне и да развихри артиситчните си възможности. Аз лично съм голям фен на такъв тип “чисти" дъски за рисуване и магически книжки за оцветяване. За по-големите деца истински книжки за оцветяване биха свършили страхотна работа.

  • пластелин - противно на очакванията, пластелинът не е цапа много, лесно се почиства, а децата го обожават. Лесно се намира във всяка книжарница, евтин е и може да се използва многократно.

Общо взето, помислете за всички "тихи" игри, които практикувате с децата си вкъщи, когато искате да ги успокоите, понякога дори преди сън. Най-важният елемент тук е да им предоставите нещо ново, нещо което все още не им е омръзнало и им е интересно за "откриване".

Уважавайте другите пътуващи наоколо и оставете всички шумни и пеещи играчки вкъщи.

Искрено се надявам това четиво поне малко да е успокоило треперещото ви родителско сърце, и да сте намерили идея, която да съвпвада със стила ви на родителстване. Не го мислете прекалено много. Спуснете се по течението и оставете детето да ви води. Оставете настрана всички онези "какво ще кажат хората" мисли и се насладете на споделеното време, което имате с мъничето си. Възползвайте се от ситуацията и прекарайте времето си фокусирани върху това ново преживяване заедно. И запомнете - на детето ви може и да не остане никакъв спомен от това пътуване, но вие със сигурност ще го помните.

Желая ви много щастливи споделени пътувания.




Важно! Тази блог публикация съдържа линкове на продукти, от чиито продажби авторът получава комисионна. Като сътрудник на Amazon печеля от квалифицирани покупки. Това в никакъв случай не променя крайната цена за потребителя.


Follow me on Instagram

bottom of page