top of page
  • Mina

10 неповторими изживявания в Градът, който никога не спи


Посещавайки Ню Йорк за пръв път определено исках да видя всичко. Исках да се разходя из всички улички и булеварди из Манхатън, да отида до Бруклин, до Статуята на Свободата, но също така исках да понапазувам и някои коледни подаръци. Дори и на неспирен мечтател като мен обаче, беше ясно, че седмица в Градът, който никога не спи, ще отлети неустно и едва ли бих успяла да направя и видя всичко, което бих искала…

От логистична гледна точка решихме да се настаним в хотел съвсем близо до Таймс Скуеър. Всъщност, спряме се именно на този хотел поради факта, че интериора му е проектиран от изключително талантливия вътрешен дизайнер Филип Старк. И въпреки че, работата му по този проект датира от поне десетилетие (и въпреки оскъдното осветление, така типично за американските хотели) все пак за мен бе интересно преживяване да бъда толкова близо до работата му.

Ето го и списъкът с моите 10 задължителни и незабравими изживявания в Голямата Ябълка:

10. Таймс Скуеър - несъмнено трябва да се посети поне веднъж. Да, луднцата от туристи със селфи-стикове е непрекъсната, но пък е изключително красиво вечер, по тъмно, с всичките многобройни екрани наоколо, разпръскващи искряща светлина на най-различни реклами.

9. Мемориалът на Световния Търговски Център - за съжаление тази част от града никога няма да бъде същата, както от преди 2001 г. Но паметниците и заобиклящата ги среда носят усещане за мир и спокойствие.

8. Насладете се на чаша Каберне Совиньон на терасата на The Strand Hotel (Западна 37-а улица). Всъщност, чаша Каберне винаги е добра идея, без значение от географското положение, но този хотел предлага една малка екстра - несравнима гледка към Емпайър Стейт Билдинг. Толкова е близо, сякаш можеш да я докоснеш…

7. Харлем, най-големият жилищен, културен и бизнес Афро-Американски център и много симпатичен квартал в Горен Манхатън. Тухлените му еднакви жилищни сгради са като извадени от филм, а малките ресторантчета почти на всеки ъгъл предлагат вкусен обяд на много прилични цени (за Ню Йорк).

6. Батери Парк по залез

И “Сферата” - голямата, метална скулпура на немския майстор Фриц Койниг, “оцеляла” терористичните атаки от 11-и Септември. До тогава тя се е намирала насред Остин Тобин Плаза между двете кули на Световния Търговски Център, и въпреки че при атаките е сериозно ощетена, структурата й остава непокътната. Около шест месеца след това е преместена насред Батери парк без каквито и да било дейности по възстановяването й.

5. Разходка по Хай Лейн Парк - бившата железопътня линия на града, днес е тиха, зелена и приятна пешеходна алея, построена на мястото на вече неизползваемата южна дъга на Уест Сайд Лейн в Долната част на Западен Манхатън.

4. Изживейте магията на спектакъл на Бродуей. Театрите около известния театрален булевард са безброй, както и предлаганите представления - Котките, Чикаго и Цар Лъв само някои от класиките, които се играят непрекъснато в някоя от залите. Предпразнично видяхме и Коледното шоу на Radio City Music Hall, което беше просто невероятно и в никакъв случай не е за пропускане.

3. Велосипедна разходка из Сентрал Парк. Пешеходната разходка също е възможна, но имайки предвид размерите му (2 км х 0,5 км) тя ще отнеме доста повече време. Наехме си колелета на входа на парка откъм Кълъмбъс Съркъл и без да бързаме, обиколката ни отне около час, с множество спирания. Имайте предвид, че движението на велосипеди е забранено извън вело-алеите (които са еднопосочни), така че колелото не предлага пълна картина на красотата на парка. След като върнахме велосипедите си откъдето ги бяхме наели, се подсилихме с вкусен и бърз обяд от хот-дог количките наоколо.

2. Разходка по Бруклин Бридж, най-емблематичният от всички мостове на Ню Йорк. Дължината му е около 2 км и започва близо до Сивик Център в Манхатън (Кметството също е много близо) и стига до Бруклин Хайтс. Ако имате време (и желание за дълги разходки) прекосете го целия - откъм Манхатън е пълен с туристи и продавачи на сувенири, но откъм Бруклин е изключително спокоен. И разкрива страхотна гледка към небостъргачите от другата му страна в долната част на острова.

1. Насладете се на гледките от Rockefeller Център - закупуването на билет предварително е винаги добра идея, за да се избегнат опашки, въпреки, че ние не попаднахме на такива, но пък отидохме час и половина преди залез. Там, горе времето мина неусетно, наблюдавайки как слънцето пада все по-ниско над този магически град.

В случай, че имате време за още нови впечатления и изживявания, ето един допълнителен списък с места, с които Ню Йорк няма да ви разочарова:

За по-близък план на Статуята на Свободата, вземете безплатния ферибот от Батери парк до Стейтън айлънд. Там, не си правете труда да излизате от пристанището - не особено големият островен квартал няма какво да предложи на посетителите си.

Минете покрай Флатайрън билдинг, първоначално наречена Фулър Билдинг - триъгълната 22-етажна, емблематична сграда на Ню Йорк.

На път към Бруклинския мост минете през парка пред Кемтството и обърнете внимание на многото приятелски настроени катерички, особено ако разполагате и с фъстъци, с които да ги почерпите.

Пазарът в Челси - не е особено голям, в индустриален стил и с креативни магазини. Намира се бизо до Хай Лайн Парк и е приятно местенце за топа супа или горещ шоколад в студения, зимен следобед.

Емблематичната гара на Гранд Сентрал Терминал с изключителна архитектура също заслужава внимание.

Джаз и стенд-ъп-кóмеди представленията са много популярни в Ню Йорк. Каквото и да решите да посетите няма да останете разочаровани, но задължително си носете документ за самоличност, за да докажете пълнолетие. Аз бях оставила моя в хотела и въпреки че се смилиха над нас и ни пуснаха да влезем, отказаха да сервират алкохолни напитки не само на мен, но на масата изцяло.

Ако посещавате Ню Йорк покрай Коледните празници непременно отскочете до Мейси’с (всеизвестният търговски център на 7-мо Авеню). Дори и да сте изпуснали парада им на Деня на Благодарността, не пропускайте да поплакнете очи с коледната им украса.

Не е лесно да се реши човек да отиде на почивка в градска среда. Особено в град, като Ню Йорк, който никога не спира. Но пък именно тази динамика тук е толкова привлекателна и привличаща… Лично аз, нямам търпение да я изживея отново.

#NewYork #NewYorkCity #NYC #top10 #WorldTradeCentreMemorial #EmpireStateBuilding #StrandHotel #Harlem #Manhattan #BatteryPark #Sphere #HighLine #Broadway #RadioCityMusicHall #CentralPark #BrooklynBridge #RockefellerCentre #StatueofLiberty #Flatiron #Chelseamarket #GrandCentralTerminal #НюЙорк #САЩ #СъединениАмериканскиЩати #СтатуятанаСвободата #ТаймсСкуеър #ГоляматаЯбълка #СветовниятТърговскиЦентър #СветовнияттърговскицентървНюЙорк #ЕмпайърСтейтБилдинг #Харлем #ГоренМанхатън #Манхатън #Батерипарк #Сферата #СфератаНюЙорк #Хайлейнпарк #Бродуей #Котките #Чикаго #ЦарЛъв #СентралПарк #БруклинБридж #Бруклинскиямост #Бруклин #Стейтънайлънд #Флатайрънбилдинг #ФулърБилдинг #ГрандСентралТерминал

0 comments

Commentaires


Follow me on Instagram

bottom of page