top of page
  • Mina

Любими Ресторанти и Барове в Централната част на Лисабон "Baixa"


Храната е голяма част от португалската култура. И нямам предвид каква да е храна. Не. Говорим за неустоимо вкусна храна, която, дори когато я опитвате за пръв път, усещате онзи особен аромат, напомнящ на гозбите на баба. Ако трябва да бъда честна, преди да се преместя в Португалия, си бях леко злояда. Разбира се, че си имах любими сред българските ястия, и винаги си ги хапвах с удоволствие, но ако изключим тях, храната не ме привличаше особено. Това обаче коренно се промени, когато дойдох тук и сега вече трябва да внимавам по колко хапвам и да прекарвам доста време във финтеса, за да мога на воля да си угаждам. Това обаче не се отнася само за португалската храна. Международната кухня също е много добре представена, особено в столицата. Та за това в следващите редове ви представям все изпитани, одобрени и любими местенца за хапване и пийване в централната част на Лисабон - Байша. Старите местни казват, че тя започва от площад Росио и слиза в посока към реката до Търговския площад (Praça de Comércio). Аз обаче ще разширя малко кръга и ще ви предложа и някои заведения, леко встрани, но от които няма да останете разочаровани.

Закуска и Брънч

Casinha Boutique Cafe, Kaffehaus, Padaria Portuguesa и Tartine са разположени все в един и същи район - близо до метро станцията Baixa Chiado. В Лисабон брънч се предлага предимно през уикенда, но дори и да ги посетите през седмицата, гладни няма да останете в никакъв случай.

Heim Cafe е друга, много вкусна опция за брънч или закуска, въпреки че се намира не съвсем в центъра (в квартала Santos).

Типични Португалски Ресторанти

За мен поне, никое пътване не е пълно ако не съм опитала някоя местня вкусотия. Португалската кухня се базира основно на месо (в повечето случаи телешко или свинско) и на риба треска. Казват, че разполагат с 365 рецепти за приготвяне на риба треска. Точно така - по една за всеки един ден от годината. Когато говорим за португалско месо, и в частност пържоли на които португалците са страшни фенове, няма как да не споменем и Азорските острови. Освен с невероятната си природа, тези малки късчета земя насред Атлантическия океан, се славят и с "щастливите" крави, които са много ценени заради високото качество на месото им.

Веригата ресотранти Portugalia е широко разпространена из цялата страна (само в Лисабон имат десетина ресторанта), но един от тях е особено приятен - с тиха и спокойна тераса на брега на реката. Намира се близо до метро станция и жп гара Cais do Sodré.

Pharmacia е заведение, което се помещава в красивата сграда на Фармацевтичния музей, близо до градската тераса Санта Катарина. Интериорът на зведението е доста интересен, вдъхновен от името му, а зелената му градина е особено приятна в топлите и слънчеви, пролетно-есенни следобеди.

Time Out Market се намира много близо до предложения по-горе ресторант на Portugalia. Достатъчено е само да пресечете булевард 24 Юли (24 de Julho). Красивата, стара сграда на пазара "Ribeira" (в превод означава "крайречен") бе реновирана наскоро и освен свежи плодове, зеленчуци и цветя, вече разполага и с огромна зала за хранене. Някои от най-добрите ресторанти в града предлагат там "бърза" версия на най-вкуните си ястия, което го прави идеално място за бързо хапване, но на качествена и вкусна храна или за срещи на големи групи приятели, сред които всеки има различни предпочитания.

Ако сте в настроение за нещо по-изискано, опитайте Sacramento и/или Salgadeiras. Първата опция се намира в стара сграда, с дебели, каменни стени и освен вкусна храна предлага и леко романтична обстановка. Salgadeiras предлага подобно изживяване откъм атмосфера, но се намира в чаровния "Висок квартал" (Bairro Alto). Вечер (предимно петък и събота) тесните, квартални улички са препълнени с хора, а почти всяка врата е бар, предлагащ (не само) гигантски коктейли (силно препоръчвам да опитате "Morangoska black" - коктейл от ягоди и черна водка). Специалитетът на Salgadeiras е "трилогията" им от риба треска - ястие, спечелило им международно признание, което представя нов, оригинален поглед върху някои от най-известните, традиционни португалски рецепти.

Sea Me - както и името му предполага, предлага местни, пресни морски дарове и риба (но не само; предлага и суши) - със сигурност едно много вкусно преживяване.

Международна Кухня

Като един истински, мултиколоритен град, Лисабон предлага всякакъв тип храна. Каквото и да ви се прииска, със сигурност ще го намерите. Ето и някои от моите любими заведения, в които винаги се връщам с удоволствие:

Boa Bao - едно невероятно вкусно пътуване до Азия, в самото сърце на Лисабон. Може да се наложи да почакате за маса, тъй като не приемат резервации, но обещавам ви - заслужава си. Или пък отидете по-рано - около 7-7:30 ч. Португалците като цяло вечерят късно.

Casanova - вкусна, италианска кухня на брега на реката, срещу гарата Санта Аполония. Идеално местенце за обяд или вечеря на открито в някоя от прекрасните, летни вечери.

Jamie's Italian - да, ресторантът на Джейми Оливер в Лисабон е задължителна спирка за любителите на италианските вкусотии, и не само заради името му. Както храната, така и сангрията са "Ммммм"

Las Ficheras - без капка съмнение, това е най-любимият ми мексикански ресторант. Не порпускайте да опитате Тартар от риба тон, както и разбира се Маргаритките, които между другото са леко, но много приятно, пикантни.

Royale Cafe - менюто не е особено разнообразно, но предлага страхотен фюжън от най-различен тип ястия. Има по нещичко от всяко кътче от света, но хумусът от червено цвекло и тяхнта версия на "риба треска със сметана" са основните причини за мен да ги посещавам безброй наред пъти. Също така, малката им вътрешна градина е отворена целогодишно (зимата с печки) и предлага тихо бягство от шумния градски живот.

Segundo Muelle - намира се зад Time Out Market (който също би могъл да бъде вписан и в тази категория, тъй като предлага най-разнообразни опции), е сравнително нов перуански ресторан, който предлага страхотни ястия в уютна, модерна обстановка и чудесна селекция вина.

Sushima - насред малка уличка, близо до Largo de Camões, този малък суши ресторант няма да ви разочарова.

Terra - ресторантът с най-вкусна вегетарианска храна, който някога съм посещавала. Предлага както обяд, така и вечеря (и двете на бюфет), а градината им е тиха и изключително приятна, само на метри от оживения площад Principe Real.

Тераси & Барове

Hotel Mundial Rooftop Bar - както името подсказва, намира се на покрива на хотел Мундиал, на площад Martim Moniz. Не е един от най-добрите райони в центъра, но със сигурност предлага културно разнообразие. Терсата на бара от своя страна, разполага по мое мнение, с една от най-впечатляващите гледки към града.

Le Consulat - помещаващ се в сградата на бившото Бразилско консулство, този бар предлага интересни гледки към живота, случващ се насред не особено големия площад на Largo de Camões. Интериорът е елегантен, а коктейлите - не само страхотно представени, но и вкусни.

Palacio do Chiado - бивш малък, градски замък, построен през 1781 г., това е страхотно място за някое и друго питие в студено или мокро време (нощният живот на Лисабон се случва наоткрито, насред уличките, което лятно време е много приятно, но аз лично предпочитам по-закътани заведения за хладните, зимни вечери).

Pensão Amor - това е бар от дискотечен тип, въпреки че затваря раничко (в 2 ч). Интериорът му представлява винтъч бродей, разполагащ и с еротична библиотека, а DJ-ката може да е по-възрастна и от баба ви. Със сигурност е уникално местенце, но е и приятно. Посетете го.

Park - бар-тераса, разположен на покрива на закрит паркинг. Хитро. И удобно (но не консумирайте алкохол ако ще шофирате). Предлага хубави гледки по залез и дори опции за бърза вечеря.

Silk - ако предпочитате по-луксозно и с по-малко хора заведение, това е вашето място. Препоръчвам ви обаче да направите резервация предварително - терсата им е малка, а и името ви трябва да е вписано в списъка с гости, за да ви допуснат в сградата.

Topo Chiado - това е стравнително ново заведение и бързо попадна в списъка ми с "любими". Намира се точно до красивата, желязна конструкция на асаньора Santa Justa и независимо дали ще го посетите за питие или за вечеря, няма да ви разочарова в никакъв случай. Съвет: прегледайте календара им предварително - понякога организират и кино на открито.

Надявам се този малък списък с препоръки да ви е допаднал, но още повече ми се иска да се насладите лично на предложените места и ястия.

В коментарите по-долу можете да ми пишете кое местенце почувствахте "свое" и какво подпомогна това усещане. Насладете се на вкусен Лисабон!


#Lisbon #Portugal #localsguide #restaurantsguide #barsguide #restaurantsbars #localsguideforLisbonsrestaurantsbars #Baixa #LisbonDowtown #Portuguesefood #internationalfoodinLisbon #breakfast #brunch #CasinhaBoutiqueCafe #Kaffehaus #PadariaPortuguesa #Tartine #Heimcafe #Portugalia #Pharmacia #restaurantPharmaciaLisbon #TimeOutMarket #MercadodaRibeira #Sacramento #SacramentorestaurantLisbon #Salgadeiras #AsSalgadeiras #AsSalgadeirasrestaurantLisbon #SeaMe #SeaMerestaurant #BoaBao #BoaBaoAsiancuisine #RoyaleCafe #pizzariaCasanova #casanovaLisbon #JamiesItalian #JamiesItalianLisbon #JamieOliverLisbonrestaurant #LasFicheras #LasFicherasMexicanfoodLisbon #SegundoMuelleLisbon #SushimarestaurantLisbon #TerravegetarianrestaurantLisbon #EmbaixadabarLisbon #HotelMundialRooftopbarLisbon #PalaciodoChiadoLisbon #PensaoAmorLisbonbar #ParkrooftopLisbon #SilkrooftopLisbon #TopoChiadorooftopLisbon #rooftopbarLisbon #Лисабон #Португалия #заведениявЛисабон #ресторантивЛисабон #баровевЛисабон #закускавЛисабон #обядвЛисабон #вечерявЛисбаон #португалскакухня

Follow me on Instagram

bottom of page