top of page
  • Мина

Лежерен живот във Флорида - Маями, идеалното място за градска почивка край морето

Миналата седмица ми се отдаде възможност да заменя за кратко Европейската зима със слънчева Флорида. И тъй като не разполагахме дори и с 5 пълни дни, решихме да не се лутаме в пътуване насам-натам, а да отседнем само в Маями и да се насладим на кратко, но пълноценно време край морето.

Посещавала съм в Маями и преди, на прекрасно пътешествие по женски с още две приятелки, но този път преживяването щеше да е по-различно, споделено с половинката. А и ако трябва да съм честна, Маями е един от любимите ми градове, така че нямам нищо против да го посещавам отново и отново. Лежерната му плажна атмосфера, смесицата от култури и всекидневно греещото слънце определено ми допадат. Добре де, почти всекидневно слънце.

Основната причина за посещението ни бе музикалният фестивал GroundUp в Северен Маями Бийч. Този малък и много уютен джаз фестивал се провежда наоткрито, на броени метри от плажа и атмосферата му е изключително приятна. За да се настаним колкото е възможно по-близо до мястото, където се провежда, решихме да отседнем именно в Северен Маями Бийч, който не е толкова известен сред туристите, колкото южния му съсед (South Beach), където и аз самата бях отседнала при предшното си посещение. Което определено има и своите преимущества. Намерихме доста изгоден апартхотел с напълно оборудвана кухня, където закусвахме през първите няколко дни (напазарувахме си от близкия супермаркет), което определено ни накара да се почувстваме като местни. Дори сутрин ходехме да тичаме по крайбрежната алея, потапяйки се напълно в местната атмосфера.

Закуската която си приготвяхме обаче не можеше да се сравни с тази, която предлагат в едно малко заведение наблизо, което открихме случайно - "Juice and Coffee Organic Bar". Особено с вкусната купа асаи, която сервират там, така че бързо бързо заменихме "нашата" закуска с купешка.

Първите ни три дни в Маями се въртяха основно около фитнеса/тичане по крайбежната алея, плажа и фестивала. Постарахме се да не нарушаваме особено рутината на тренировки, която сме си създали (което не е лесна задача, когато човек пътува сравнително много) и мисля, че този път се справихме доста добре. Що се отнася до плажа - Карибското време ни показа "зимната" си страна и ни предостави и малко дъжд, освен непрестанния вятър, но за щастие беше за кратко.

Решихме да мръднем от Северен Маями Бийч едва в последния ден тук. И въпреки че небето бе прекрасно синьо, слънцето напичаше топло и приятно, и плажът ни привличаше като магнит, решихме все пак да се метнем в един Убър, да прекосим целия град и да бъдем туристи за няколко часа. Първата ни спирка бе Vizcaya Museum & Gardens. Построено в периода между 1914 и 1916 година като зимна резиденция на международния бизнесмен Джеймс Дийринг, архитектурата му е вдъхновена от Италианските ренесансови и барокови вили, адаптирана към субтропичния климат на Флорида. Европейска връзка присъства и в името на имението - "Vizcaya" е Испанското наименование на Баския регион в Испания. Според инфомрация, открита сред личната кореспонденция на собсвтеника, той обяснява избраното име и с близостта на залива Биксейн (Biscayne Bay). От 1953 година насам имението, с прилежащите му градини, е музей (Джеймс Дийринг е починал през 1925 г.; входният билет струва $22 на човек), предлагащ невероятно преживяване - наситено зелено спокойствие насред джунглата от небостъргачи наблизо. Толкова различно от всичко друго, което може да се открие в Маями.

Следващата ни спирка нямаше как да не бъде креативният квартал Wynwood walls. Толкова много ми хареса, когато го разглеждах при предишното ми посещение на града, че нямах търпение да се потопим отново в тази уникална арт-среда. Обядвахме в Coyo Taco - ако и вие сте фенове на такос, то обезателно не го пропускайте. Освен вкусната храна, в дамската тоалетна има и портрен на Фрида Кало. Явно тук графитите действително са навсякъде. А официалният парк на Wynwood walls се намира само на около 200 метра от заведението. Бях много приятно изненада да забележа, че голяма част от графитите вече бяха различни, в сравнение с отпреди година и половина (дори и по-малко). Което според мен го прави още по-интересно място за посещение отново и отново. Така например, при предишното ми посещение Португалският артист Вилс (Vhils) имаше само един (макар и сравнително голям) арт панел, докато сега ни посрещна огромна стена с негово изкуство. Разноцветните и изключително реалистични графити на Бразилеца Едуардо Кобра също бяха новост за мен тук.

Времето лети бързо, когато е добре прекарано и в приятна компания. Така че след като се понаслаждавахме на безбройните цветове, изпращащи различни послания от всички страни, трябваше да се връщаме към хотела, за да се приготвим за вечеря. Бяхме си запазили маса в Имението на Версаче в Южен Маями Бийч. Вече го бях посещавала, празнувайки доста спциален рожден ден на една от приятелките ми, но тъй като с половинката ми бяхме доста обсебени от сериала за убийството на Джани Версче ("American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace"; обикновено не следим каквито и да било сериали, така че това си бе сериозно постижение за нас), нямаше как да го пропуснем. И явно че доста хора мислят по същия начин. Като за понеделник вечер бе доста пълно - предишния път го посетих в събота и определено нямаше толкова хора. Също така, по мое мнение сега разполага с и повече маси. И разбира се, всеки иска да се снима край басейна в градината. За това, препоръчвам ви да си запазите маса за колкото е възможно по-късен час - всички маси и столове се прибират след вечеря, така че с малко повече късмет може и да успеете да видите уникалната мозайка в центъра на градината, във формата на логото на Версаче 🤗

Последният ни ден в Маями бе отново красив и слънчев. И тъй като полета ни към вкъщи с TAP Portugal бе чак следобед, използвахме пълноценно няколкото свободни часа, които прекарахме край морето под топлите слънчеви лъчи. А сега съм на дивана насред няколко меки одеала...

Маями, вече нямам търпение да се срещнем отново.

П. С. Тук можете да си закупите тениска "Mermaid hair & salty air", като моята. Използвайте кода MINAMYTH20 за специална отстъпка от 20%.


 

Follow me on Instagram

bottom of page