top of page
  • Мина

Пет причини да посетите Лайпциг


През Октомври ми се отдаде възможност да прекарам една приятна и спокойна седмица в Лайпциг. Рядко се задържам толкова време на едно и също място, особено в един и същи град, но това пътуване беше различно и специално. Трябва да си призная, че само допреди няколко месеца, не би минало и през ума да го посетя, но тъй като племеницата ми го избра като най-предпочитано място да следва в университет, нямаше как да не грабне интереса ми. И така, с началото на учебната година и тя действително местейки се там, дойде време да се запътя и аз към Лайпциг. От една страна исках да прекарам още няколко дни с нея, преди да я завърти въртележката на студентския живот, но от друга страна нямах желание да й се пречкам по време на така наречената "orientation week". Което автоматично означаваше, че разполагах с доста свободно време, в което да се разхождам и да разглеждам града.

На база моите лични впечатления от седмицата, която прекарах в Лайпциг, ето и няколко причини защо според мен и вие трябва да му дадете възможност да ви впечатли.

Причина #1: От гледна точка на местоположението си, Лайпциг е много лесно достъпен Да, Лайпциг разполага със собствено летчище, но от друга страна Берлин е само на 2 часа разстояние, а опциите за транспорт между двата града (както с влак, така и с автобус) са многобройни, и то на цени започващи от 10 евро на посока. По този начин, бихте могли да посетите Лайпциг дори и като дестинация за еднодневна разходка, но аз лично бих му отделила повече време.

Причина #2: Въпреки, че Лайпциг е космополитен град, той е доста спокоен и безопасен

Поне аз така го видях. Лайпциг е най-големият град в Саксония, с население от около 600,000 жители. И въпреки, че градът със сигурност е доста по-общирен, отколкото ми се стори, повечето му туристически обекти са концентрирани в централната му част, където избрах и да отседна. По този начин всичко, което исках да видя ми беше наблизо. А и Германия не е от най-финансово достъпните дестинации, така че да разполагам с напълно оборудвана кухня, където можех да си проготвям закуска или нещичко за вечеря, определено беше плюс за мен.

Причина #3: Лайпциг е изиграл важна роля в Немската история

Преди обединението на Германия, Лайпциг е бил в Източната й част. Този месец светът отпразнува тридесетата годишнина от падането на Берлинската стена, а Понеделнишките мирни демонстрации (движението, което създава моментума за съединението) започва именно в Лайпциг. От 1982 г. всеки понеделник в църката Св. Николай в центъра на града се провеждала "литургия за мир", докато на 9-и Октомври 1989 г. хората не излезли и на улицата. Поради тази причина, всяка година на същата дата се провежда Фестивалът на Светлините в Лайпциг.

На няколко минути пеша от църквата Св. Николай се намира и музеят, посветен на живота в Източна Германия - Zeitgeschichtliches Forum.

Причина #4: Архитектурни шедьоври

Центърът на Лайпциг е като музей на открито, когато говорим за архитектура. От Ренесанс и "Gründerzeit", през типичните за социализма бетонни сгради и стигнем до лъскави и модерни творби на 21-и век, всичко това е лесно достъпно и забележимо в рамките на кратка разходка.

Причина #5: Местни чествания

Културният календар на Лайпциг е доста богат. Почти всеки ден нещо се случва на централния площад (Market Square) до Старото Кметство. След няколко дни именно там ще бъде разположен и местният Коледен базар, който тази година ще се проведе от 26-и Ноември до 23-и Декември. Очевидно, това е един от най-старите и най-красивите Коледни базари в Германия, датиращ още от 1458 г. Така ми се искаше да можех да отскоча до там отново и да го посетя и аз...

За седмицата, която прекарах в Лайпциг, успях да посетя две местни събития. Първото бе Фестивалът на Светлините, който се провежда всяка година на 9-и Октомври пред Операта. Действително бе доста впечатляващо как въпреки дъжда и лошото време, толкова много хора се бяха събрали да почетат историята, която е оставила пряк отпечатък върху живота им, и то не чак толкова отдавна.

Второто събитие бе Октоберфест. Не съм любител на бирата (определено предпочитам вино), но трябва да си призная, че немската бира ми хареса повече, отлкото очаквах. Ако все пак, не желаете да й дадеше шанс, но искате да опитате атмосферата на събитието, то Октоберфест в Лайпциг е точното място, защото тук предлагат и коктейли. И не, никой няма да ви залее с бира, ако не пиете. Всички са прекалено заети да се забавляват. Обстановката бе страхотна, а самото събитие бе организирано перфектно - храната бе лесно достъпна и много вкусна, никъде нямаше опашки - нито на влизане, нито на бара, а в тоалетните дори имаше монтирани отоплителни печки. Усещаше се точно като местно парти, организирано за самите местни, и нямаше нищо общо с историите, които съм чувала за неразботрията, която цари на Октоберфест в Мюнхен (уточнявам, че аз самата никога не съм била на Октоберфест в Мюнхен).

Имайте предвид, че Октоберфест в Лайпциг се провежда само през уикендите (петък и събота вечер), така че препоръчвам ви да си закупите билети предварително. Особено ако планирате да отидете в първия или последния уикенд.

Забележка: не всеки е облечен в "dirndl" или някакво друго традиционно облекло. Много хора си бяха облечени по съвсем нормален начин, като за обикновено излизане с приятели. Ако все пак обаче искате да сте част от духа на Октоберфест, но не искате да се изхарчвате за една вечер (цената на традиционен dirndl започва от около 100 евро), прегледайте мазагините наоколо. Ние попаднахме на няколко dirndl модела в H&M и NewYorker, но честно казано не ни харесаха особено и вместо това заложихме на карирана риза в традиционен стил (от H&M). За мъжете е още по-лесно - една обикновена карирана риза на гърба и сте готови.

Заложете обаче на удобни обувки, защото дори и имате маса, пейките не се ползват за сядане дълго - ограниченото пространство изисква криативни мерки, така че след едно определено количество бира, пейките и масите са превръщат в дансинг.

Какво задължително трябва да видите в Лайпциг?

Какво вече споменах, Лайпциг ме грабна с архитектурата си. Не очаквах да открия такива красоти в град от Източния блок и ето, че те се оказаха буквално навсякъде.

Още при пристигане, огромната и красива структура на Централната ЖП гара ме посрещна и нямаше как да не остана впечатлена.

Сградата на Старото Кметство (Altes Rathaus) е буквално като извадена от приказка. Служила е на града от 1556 г до 1909 г, а днес е музей. На Пазарния площад пред нея може да се види и герба на града.

Съвсем наблизо до Старото Кметство, в противоположни посоки обаче, се намират църквите Св. Николай и Св. Тома. И двете са много красиви, и докато първата е известна с мирните протести от 9-и Октомври 1989 г, втората привлича внимание освен с грандиозността си, и с името на Йохан Себастиан Бах, който е работил тук като Капелмайстор от 1723 г до смъртта си през 1750 г. В църквата се съхраняват и останките му, а точно отсреща, се намира и музеят, посветен на живота му.

Пасажът Мадлер е малък търговски център с магазини и приятни, закътани заведения, състоящ се от няколко коридора. Заоблените му тавани са наслада за окото, но те не са единствената причина това място да е изключително популярно след посетителите. В подземието му се намира "Auerbach's Cellar" - невероятно красив ресторант, където арките по тавана продължават да доминират. Оказа се, че това е вторият най-стар ресторант в града, известен със селекцията си вина още от 16-и век. По-очевидната причина за известността му обаче, е пиесата на Гьоте "Фауст", тъй като това е първото място, където Мефистофел води Фауст при техните пътувания. Храната обаче не я опитахме - когато влязох да разгледам по време на следобедната ми разходка (с идеята да се върнем по-късно за вечеря), миризмата на храна и сосове бе толкова силна, че не можех да си представя да прекарам там повече от няколко минути. Ако вие обаче решите да го опитате, интересно ми е дали си е струвало.

Операта и Университета се намират на площад Аугустплац. Университетът е второто най-старо учебно заведение в Германия, а сградата му съчетава перфектно стара и модерна архитектура. Също тук започва и пешеходна улица "Grimmaische", която води до всички по-горе споменани забележителности.

Сградата на Новото Кметство също заслужава внимание, повярвайте ми. Тя е прекрасен пример за "Gründerzeit" архитектура.

Леко встрани от центъра на града, цъкрвата "Peterskirche" също заслужава да се види.

Прегледайте галерията по-долу за още красиви сгради от улиците на Лайпциг.

Къде да хапвате в Лайпциг?

В сградата на Старото Кметство има чудесен местен ресторант със същото име "Das Altes Rathaus". Чили вурстчетата им са уникално вкусни (по мое мнение обаче, с двойна доза чили стават още по-апетитни).

Съвсем наблизо, от другата страна на Пазарния площад се намира ресторант "Augustiner". Всъшност, това е Баварска верига ресторанти, но ако желаете да опитате различни немски бири, това е правилното място. А виенският им шницел е да си оближеш пръстите.

Не очаквах да открия толкова Италиански ресторанти в Лайпциг, но очевидно италианската кухня е доста предпочитана тук (както и Индийската и Азиатската). Ние хапнахме в "Andria" и толкова ни хареса, че се върнахме за втори тур. Още повече, че ни беше на изключително удобно място, точно до апартамента, където бях отседнала.

Веднъж отидохме до "Cafe Cantona" за брънч, и въпреки че всички продукти бяха пресни, цялото преживяване бе съсипано от количеството зехтин, в което храната буквално плуваше. Ако изключим тази малка небрежност, атмосферата бе приятна и определено бих му дала втори шанс, може би за по чаша червено вино в студен следобед.

Ако сте любители на сладките изкушения, то задължително посетете "Magic Waffle". Както името подсказва, гофретите са уникално вкусни, което лично мога да потвърдя.

Разбира се, нека не пропускаме да споменем и пекарните "Lukas", които буквално са на всеки ъгъл и освен, че предлагат широка гама от сладки и соленки, на които можете да се насладите по всяко време на деня, са предпочитано място сред местните за бърз обяд.

Къде да отседнете в Лайпциг?

Аз лично избрах да отседна в сърцето на стария център на Лайпциг. Наех самостоятелен апартамент, с напълно оборудвана кухня и покривна тераса, предлагаща невероятни гледки. Освен това, точно до вратата ми имаше супермаркет, пекарна и няколко ресторанта. Тук можете да намерите линк към апартамента. Като си тръгвахме, трябваше да освободим жилището до 11 ч, но автобусът ни към Берлин бе едва в ранния следобед. Неудобство е, когато мястото, където отсядаме няма рецепция, на която да си оставим багажа, но централното местоположение още веднъж ни помогна. Намирайки се само на няколко минути от Централната ЖП гара, лесно дотътрихме куфарите до там, където ги оставихме в наличните кутии за багаж на самообслужване. Предлагат се в два размера, а цените ми се сториха доста прилични.

Надявам се, че вече успях да ви убедя, че Лайпциг действително заслужава място и внимание при следващото ви посещение в Германия. Ако след цялата тази информация, все още се съмнявате, то може би тогава Зоологическата градина ще ви убеди. Простира се на плащ от 27 хектара и приютява над 850 различни видове животни от Африка, Южна Америка и Азия. Дори разполага и с най-големият в света атриум на тропически гори на закрито, както и тунел на вулкан, където можете лично да разгледате някои от най-старите същества в света. Звучи невероятно нали? Пригответе си поне един цял за там.

Ще се видим в Лайпциг?


Comments


Follow me on Instagram

bottom of page