top of page
  • Mina

Гщаад - където Алпите срещат лукса


Януари е специален месец за мен. И тъй като в Португалия (почти) няма сняг, той е и любимият ми месец за снежни, ски приключния. Миналата година се насладихме на снежната красота на Финландия и дори имахме късмет да наблюдаваме Северното Сияние. Тази година дестинацията, на която се спряхме бе Швейцария.

Летяхме до и от Женева, но преди да имаме каквато и да било възможност да разгледаме града, настанихме се удобно в един влак и потеглихме към Гщаад. Три-часовото пътуване предлага уникални гледки, особено в Алпийския район, така че живо препоръчвам място до прозореца.

Гщаад е малко и симпатично селце в региона Сааненленд (над 1000м надморска височина), където автентичния Алпийски дух и лукса са си уговорили романтична среща. В централната му част традиционни къщи са домакин на модни бутици. Лъскавите и привличащи витрини на Louis Vuitton, Prada и Cartier само няколко имена, които се срещат на главната, пешеходна улица.

Отивайки на ски, винаги предпочитаме да се настаним максимално близо до лифтовете и пистите. За съжаление, в Гщаад не открихме възможни “ski in ski out” опции и се спряхме на хотел съвсем близо до кабинковия лифт Eggli. И дори без да го осъзнаваме в началото, терасата ни разкриваше прекрасни гледки към Мон Блан.

Наехме ски екипировката от малко магазинче от другата страна на улицата, което се оказа много удобно. За 3 дни ски екипировката на човек ни струваше 135 евро, а цената на картата за ски-лифответе бе 168 евро. Изкачвайки се нагоре по склона с кабинковия лифт, малкият Гщаад сякаш се бе сгушил в приказната, снежна долина.

А след като достигнахме крайната станция, приказката сякаш оживя. Там, точно под тежките ни ски обувки. Спиращите дъха гледки на снежни върхове, наситено зелени борове и утъпкани, широки писти ни посрещнаха на момента. Както и двата бара със слънчеви тераси, идеални за лек обяд и лежерна напитка в ранния следобед.

Няма думи на този свят, с които да мога да опиша удивлението си пред величествената природа, създала шедьовър, като този. Както и личното ми щастие и искрен възторг, че мога да му се насладя…

Най-сладкият завършек на прекрасен, ски ден, разбира се е гореща сауна (и чаша червено вино след това). И въпреки, че нищо не може да се сравни с преживяването, което имахме във Финландия, където сауната бе в стаята ни, Гщаад всъщност ни предложи нещо подобно. С едно, малко изключение - намираше се в съседната сграда. Разходката по джапанки и халат в снега обаче, се оказа неочаквано приятна. Необходимо бе само да си направим предварителна резервация за определн час, и мини-спа центъра на хотела (сауна, турска баня и малка релакс зала с вкусни чайчета) бе изцяло на наше разположение. През тридневния ни престой вечеряхме все в пицарията на хотела. Всичко, което опитахме бе изключително вкусно, което не ни даде повод да потърсим други опции. А и селекцията им от вина бе впечатлвяваща. Гщаад ми предложи едно незабравимо, приказно снежно преживяване.

Със сигурност, идеалният начин да приключа една страхотна, лична година. 🎂

0 comments

Comments


Follow me on Instagram

bottom of page