top of page
  • Mina

Да се влюбиш в Буенос Айрес, Част 1


Толкова е лесно да се влюбиш в Буенос Айрес. Уредените еднопосочни улици, архотектурата с ярко френско влияние и прекрасният аромат на цъфнала липа са навсякъде, също както и типичните ресторанти (рarrilla) и разбира се, аржентинските вина.

Градът е предимно равен, което го прави много подходящ за туристи като нас, любители на градските походи. Придвижвахме се предимно пеш (вторият ден неусетно извървяхме 23 км), а когато разстоянията бяха по-големи използвахме Uber. Два дни ни бяха напълно достатъчни, за да задраскаме от списъка всички места, които искахме да посетим. Тъй като обаче бяхме планирали три дни за Аржентиската столица, последният ден го посветихме на малко, спокойно градче наблизо - Тигър.

Отседнахме в Палермо Сохо, част от квартала Палермо Виехо. В Палермо Сохо и Палермо Холивуд има множество малки бутик-хотели и ресторанти, работещи до късно.

Съвет: Не се притеснявайте ако при пристигане в хотела вратата е заключена. Това е често срещана практика сред малките хотели дори и денем. Просто потърсете звънеца, на който да позвъните.

През първия ни ден в Буенос Айрес започнахме нашата градска разходка от Палермо в посока квартала Реколета, с цел да посетим известното със същото име гробище. Като цяло не съм почитател-посетител на гробища, но това е толкова известно, просто нямаше как да го пропуснем. Пътьом минахме по Булевард Освободител (Avenida Libertador) и хлътнахме на бързо в Японската Градина (Jardín Japonés). За кратък момент наистина се почувствах много далеч от Южна Америка.

Следващата ни спирка в този красив, слънчев ден беше Floralis Genérica - огромно сребърно цвете, проектирано от аржентинския архитект Едуардо Каталано. Открита през 2002 г., всяко от листата на тази градска забележителност е дълго 13м. Същите тези листа всяка вечер се затваряли, за да разцъфнат величествено на следващата сутрин. За съжаление, днес тази хай-тек функционалност не работи. Така красивото 18-тоново творение е с постоянно “цъфнали” листа и отразява града и Националния Музей за Изящно Изкуство наблизо.

Близо до парка с Floralis Genérica случайно попаднах на тази дървена стена с англески крила - творба на местния атрист Келси Монтаге, и не успях да устоя на изкушението за снимка.

След като излязохме от парка с нестандартното алуминиево цвете, и кратка разходка в района, пристигнахме в гробището Реколета. Президенти, военни герои, влиятелни политици, както и каймакът на богатото аржентинско общество почиват зад тежките порти и високи стени. Гробът на Евита (Ева Перон) също е тук и не е никак трудно да го намерите. След като влезете през главната порта продължете направо и завийте наляво покрай статуята насреща. Малко по-напред мавзолеум ще ви препрачи пътя - заобиколете го от дясно, след което завийте надясно по “широката” улица. След три “пресечки” завийте наляво, където със сигурност ще има тълпа от хора.

Както вече споменах, не съм почитателка на гробища, така че скоро след като посетихме гроба на Евита, напуснахме Реколета. Лесно намерихме основният Булевард 9-и Юли (Avenida 9 de Julio) и се отправихме към Микроцентъра - същинският център на Буенос Айрес.

Вървейки на юг по същия булевард стигнахме до известния театър Колон. Благодарение на акустиката му, National Geographic го поставя в официалния Топ 5 на най-добрите оперни помещения в света. Всъшност, театърът Колон е на 3-то място след Ла Скала в Милано и Театро ди Сан Карло в Неапол. След като отваря врати през 1908 г. Колон е известен с безброй изиграни световни опери, балет и класически концерти. Сред светилата, изкачили се на сцената тук са Мария Калас, Астор Пиазола, Ричард Щраус, Игор Стравински, Пласидо Доминго и Лучано Павароти. Великолепната му 7-етажна сграда разполага с близо 2500 седящи места и пространство за още почти 500 правостоящи. Има специални турове, които дават възможност за посещение зад кулисите, но за съжаление не можахме да се включим в това преживяване.

Почти срещу театъра, на близкото кръстовище, се намира Обелискът на Буенос Айрес - построен през 1936 г. и висок 67 м.

Ако искате да отидете направо на Майския Площад (Plaza de Mayo) завийте наляво по улица Роке Саенз Пеня, но според мен да се загубиш из уличките на Микроцентъра е много по-приятно.

Майският Площад е основният площад в Аржентинската столица. В центъра му има бял обелиск - Майската Пирамида (Pirámide de Mayo) - най-старият национален монумент в Буенос Айрес. Построен е през 1811 г. за да отбележи първата годишнина на независимост от Испания.

Розовата Къща (Casa Rosada) е Президентският Дворец и заема цялата източна част на площада. Всъщност, тук са само служебните кабинети, а същинската президентска резиденция се намира в спокойния квартал Оливос, на север от центъра. Това, което се вижда от площада е задната част на сградата. Според някои, розоватият цвят най-вероятно идва от опитът на президента Сармиенто да установи мир по време на своето управление през 1868-1874 г., смесвайки червеният цвят на Федералистите с белият цвят на Унитаристите. Същесвтува и друга теория, според която стените на президентския дворец са боядисани с говежда кръв, което е било обичайна практика в края на 19 век.

Препоръчани места за хапване: La Hormiga в Палермо - страхотна атмосфера и вкусна храна

Вечеря в La Cabrera в Палермо - известните аржентински стекове тук са на особена почит; бигат винен лист. За препоръчване е да си запазите маса предварително

Лек обяд или нещо сладичко в Pani - близо до гробището Риколета, но при поръчката на сладкиши имайте предвид, че парчетата торта, които сервират са огромни! О, и не пропускайте да посетите тоалетните 😉

#SouthAmerica #LatinAmerica #BuenosAires #Argentina #Palermo #parrilla #JapaneseGarden #JardinJapones #FloralisGenerica #aluminium #Recoleta #EvaPeron #Microcentro #TheatreColon #Obelisk #PlazadeMayo #PirámidedeMayo #CasaRosada #LaHormiga #LaCabrera #Pani #restaurant #travel #ЮжнаАмерика #ЛатинскаАмерика #Аржентина #БуеносАйрес #БуеносАйресАржентина #Палермо #ПалермоСохо #ПалермоВиехо #ПалермоХоливуд #ЯпонскаГрадинаБуеносАйрес #ЕдуардоКаталано #Реколета #гробищеРеколета #гробищеРеколетаБуеносАйрес #ЕваПерон #ГробанаЕваПерон #театърКолон #ЛаСкала #БуеносАйресОбеликс #блог #пътепис #пътешествие

0 comments

Comments


Follow me on Instagram

bottom of page