top of page
  • Мина

Азорските Острови - Най-Добре Пазената Тайна на Европа

Всеки който ме познава е чувал поне вендъж за любимото ми място за почивка - малък остров насред Атлантическия океан. Колкото и да ми се иска да го запазя само за себе си обаче, ми се струва някак си нечестно, тъй като това е едно от най-красивите и уникални места, които някога съм виждала.

Азорските острова са архипелаг с вулканичен произход. Съставени са от девет острова, разделени на три основни групи - Източна (островите Сао Мигел и Санта Мария), Централна (островите Терсейра, Пико, Фаял, Сао Жорж и Грасиоза) и Западна (островите Флореш и Корво). От всички девет, откакто живея в Португалия съм имала невероятната възможност да посетя седем от тях. Надявам се в най-скоро време да поправя тази "грешка" и чекна и Грасиоза и Сао Жорж от списъка си.

Първо, нека ви спомена, че Азорските острови не са дестинация за масов туризъм. Тук няма да откриета огромни хотелски комплекси и ол-инклузив резорти, така че ако това е което търсите, препоръчвам ви да се ориентирате другаде. Защото Азорите са място, където човек отива, за да се слее с Природата. Безкрайните, богато зелени полета, често контрастиращи с дълбокото-синия океан създават величествен пейзажи. И именно с тях местните се гордеят най-много. А и има защо - разположени на повече от 2000 км от каквато и да е дълбоко-замързяваща промишленост, тези острови крият уникални преживявания и гледки, които лесно могат да се сбъркат с рисувани картини. Така че ако сте от типа хора, които обичат да са заобиколени от невероятна природа, то по-добре започвайте да планирате приключението си из Азорите.

Сао Мигел е най-големият остров от архипелага. Лесният му достъп (от Лисабон, а и от някои други Европейски градове) го прави идеална отправна точка в опознаването на този малък рай, широко разпръснат насред Атлантика. Вулканичното наследство тук е навсякъде, тъй като някогашните кратери днес са прекрасни езера. Или пък все още действащ вълкан, като този край градчето Фурнаш (в буквален превод "печки"), където можете да хапнете вкусен обяд, изцяло приготвен под земята от Майката Природа. Или да се потопите в топлите, червеникави извори, много богати на желязо и със страхотен ефект за тялото. Предупредих ви - все уникални преживявания. Има и още - тук можете да намерите, както архитектура от 16-ти век така и невероятни походи сред природата и дори плажове с черен пясък.

Ако търсите нещо още по-непознато и спокойно, то идеяалното място за вас е остров Санта Мария. Със сигурност е моето място. Санта Мария е бил първият открит остров от архипелага от Португалския мореплавател Диого де Силвеш през 1427 г. Тъй като той е най-южният остров, хората от Азорите го наричат "слънчевият остров". Той е единствения със смесен произход - седиментен и вукланичен, поради което е и единственият, който разполага с плажове със златен пясък. Заливът Сао Лоренсо е известен, като най-красивият на целия архипелаг. Ако сте почитатели на шнорхелинг/гмуркане и обичате на наблюдавате морските обитатели, то обезателно трябва да включите Санта Мария в плановете си.

Както името му предполага, Терсейра е бил третият открит остров. Историческата му столица Ангра де Ероижмо (която датира още от 1534 г.) е включена в Световното Историческо Наследство на ЮНЕСКО, поради важната роля, която е изиграла по време на великите географски октрития през 15-ти и 16-ти век. Икономиката на острова е задвижвана предимно от отглеждането на едър добитик и производството на висококачествени млечни продукти. Поради силната си връзка с добитъка, Терсейта е всеизвестна с коридите (борба с бикове). Но не само с клисическите, а и с типичните за острова улични такива. Местните обожават да пируват и определено знаят как да се забавляват. Ако и вие обичате партита, то какво по-добро място за посещение от "увеселителния парк на Азорите" (не се шегувам - именно така Азорците наричат остров Терсейра).

Пико на Португалски означава връх. И след като видите снимки от този остров ще разберете от къде идва името му - внушителният 2341 метров най-висок на Португалия се намира именно тук. Споменах ли, че е и все още действащ вулкан? Когато посещавате този остров, силно ви препоръчвам да отделите ден-два за изкачването на върха му, ако времето позволява. Изживяването е невероятно, а гледките от толкова високо, насред толкова синьо, са несравними. Често го наричат "черният остров", заради вулканичния му пейзаж. Традицонните му къщи са построени от големи вулканични камъни, без замазка, а историческите му лозя за разпознати от ЮНЕСКО. Остров Пико е страхотно място за наблюдаване на китове.

Някои хора казват, че най-хубавото на остров Фаял е гледката към близкия му Пико. И докато това също е вярно (когато върхът не е скрит иззад купища облаци), по мое мнение този остров също заслужава внимание. Известен е като "синия остров", наименование вдъхновено от редовете на Португалския писател Раул Брандау, заради безбройните сини хортензии, които го оцветяват през летните месеци. Изключително известна спирка сред мореплавателите, марината на град Орта е най-голямата на архипелага и четвъртата най-посещавана в света. Добре приспаният му, почти кръгъл кратер на вулкан, с диаметър от 2000 метра се намира малко над 1000 м надморска височина. Последното изригване на острова обаче се е случило преди малко повече от 60 години (1957-1958) край вулканичния комплекс "Capelo", в резултат на което островът се е уголемил с 2,4 км от новосъздадения нос "Capelinhos". Уникално за посещение място.

Местният Парламент на Автономният Регион на Азорските острови също се намира на остро Фаял.

Остров Сао Жорж е третият от така наречения триъгълник, образуван от трите острова Пико - Фаял - Сао Жорж. Доста различен от останалите острови, той е дълъг и тънък. Поради геоморфологията си - високи скали и труднопроходими, централни плата, населението му е концентрирано по крайбрежието, в така наречените "фажáс" (означава ниско място край морето). Аз лично все още не съм имала възможността да посетя този остров, но от това, което съм чувала и виждала по снимки, тези "фажáс" са изключително живописни. Местният кашкавал задължително трябва да се опита.

На Португалски Graciosa означава "грациозна, пленителна" и предполагам, че този остров действително е такъв. Сравнително малък и изолиран, той е запазил своя селски и спокоен характер. Разполага с добре запазен кратер, в близост до който се намират минералните извори "Carapacho". Отркити са още през 1750-те и са широко използвани за префилактика на ревматизъм, кожни и чернодробни проблеми. Водата им извира с температура от 40*С и е богата на магнезий.

Някои хора смятат, че остров Флореш е най-красивият от архипелага. Името му означава "цветя" на Португалски и идва от многобройните и разноцветни хортензии, които цъфтят тук през лятото. Освен многоцветния пейзаж, тук ще откриете уединени туристически пътеки, красиви езера и водопади. Много водопади. Навсякъде. В някои отношения доста напомня на остров Сао Мигел, но в по-малък и по-концентриран мащаб. Също така е и по-спокоен и със сигурност с по-малко посетители. Микроклиматът на гората "Fazenda" тук позволява развитието на огромно разнообразие екзотични видове от целия свят. Остров Флореш е много специално място за мен, тъй като именно тук за първ (и единствен) път в живота си видях бяла лястовичка (а всички знаем колко специална е тя за нас Българите).

Корво е най-малкият остров на архипелага, с площ малко над 17 кв. км и население от около 460 души. Как мислите - бихте ли могли да живеете тук? Кратерът му се нарича "Caldeirão", което на Португалски означава "голям кратер"; предполагам заради съотношението между големината му и тази на острова, защото не е по-голям от този на остров Фаял - диаметърът му е 2000 метра, а дълбочината 300 метра. За остров с такива размери, това е и най-интересното за гледане тук. Но пък усещането да бъдеш на толкова малко място, заобиколен от необятния океан е изключително и несравнимо.

Всеки път, когато се връщам на Азорите (а аз се връщам всяка година, повярвайте ми), не мога да се наситя на красотата и неповторимостта на тези острови. И как бих могла - това малко късче земя, което непреувеличено наричам Рай, е идеалното място да се потопя насред чиста природа, да бъда заобиколена от прекрасни и добронамерени хора и да изключа тотално от останалия свят.

 

 

#Azores #Azoresislands #AzoresislandsPortugal #Europe #Europesbestkeptsecret #islands#islandlife #SãoMiguelisland #SãoMiguelislandAzores #SãoMiguelAzores #SantaMariaAzores #SantaMariaisland #LPAZ #SantaMariaislandAzores #Terceiraisland #TerceiraislandAzores #TerceiraAzores #AngradeHeroísmo #UNESCO #UNESCOWorldHeritagesite #Pico #Picoisland #PicoislandAzores #PicoAzores #Portugalshighestpeak #blackisland #Faialisland #FaialislandAzores #FaialAzores #CapeloVolcanicComplex #PontadosCapelinhos #SãoJorgeisland #SãoJorgeAzores #SãoJorgeislandAzores #SãoJorgecheese #Graciosaisland #SãoJorge #Grasiosa #GraciosaAzores #GraciosaislandAzores #Floresisland #Flores #FloresAzores #FloresislandAzores #Corvoisland #CorvoislandAzores #CorvoAzores #Португалия #АзорскиостровиПортугалия #Азорскиострови #Азори #СаоМигелПортугалия #СантаМарияПортугалия #ПикоПортугалия #ФаялПортугалия #ТерсейраПортугалия #ГрасиозаПортугалия #ФлорешПортугалия #КорвоПортугалия #СаоЖоржПортугалия

Follow me on Instagram

bottom of page