top of page
  • Mina

Какво е необходимо за Сафари в Африка - наръчник за приготвяне на багаж


Планирайки пътуването до Африка за сафари в резервата Масай Мара, неизбежно стигнах до там, да не знам какво действително ми е необходимо за такъв тип преживяване. Щеше да бъде първото ни сафари, а на мен щеше да бъде и първо пътуване в Африка (ако не броим островите Зелени Нос, намиращи се на около 500 км западно от африканския бряг).

За целта се разрових из интернет, с надеждата да намеря някакви полезни съвети. Всички блогове, които прочетох говореха за “слоеве” от дрехи, което изглеждаше логично, но дадените примери включваха дълги панталони, последвани от къси такива. Което от своя страна ме обърка още повече. Не ми изглеждаше никак удобно да обуя дълъг панталон върху къс такъв, а не виждах как точно бих могла да се преоблека в сафари автомобила...

Истина е обаче, че “слоевете” са много удачни за сафари. Излизайки за сутрешния “гейм драйв” темепературите бяха около 14*С. Слънцето обаче, изгряваше малко след това и се затопляше, като достигаше до около 26*С, когато се прибирахме в къмпинга за обяд. Около 16 ч излизахме отново и се прибирахме едва след залез слънце, когато температурите отново тръгваха надолу.

Така че ето какво реално ми бе необходимо, за 3-дневно сафари:

- три потника;

- една тениска с къс ръкав;

- една тънка блуза с дълъг ръкав;

- едно поло с висока яка/не особено дебел пуловер;

- едно тънко яке;

- едън дълъг панталон;

- един тънък, памучен клин;

- един чифт кецове;

- слънчеви очила и беизболна шапка (която използвах само един или два пъти, тъй като сафари автомобилът винаги ни осигуряваше сянка)

Както Масаите ни обясниха ярките, червени цветове им осигуряват защита, тъй като плашат дивите животни. Отивайки на сафари, идеята е да видим как животните се движат, общуват помежду си и живеят в нормалната си среда, така че ярките цветове са абсолютни изключени. Черно и синьо (включително и дънков плат) също не са препоръчителни, защото привличат мухите Це Це и комарите. За това най-добре е да изберете светли, неутрални и пастелни цветове - телесен, бежов (каки) и зелен.Що се отнася до обувките, аз лично се кобелаех между кожени боти до глезена и кецове. В крайна сметка за целта си купих евтини кецове, с идеята че ако се съсипят от многото пряхоляк в тундрата, няма да ми е жал да ги оставя там и изобщо да не ги влача с мен наобратно. Свършиха ми чудесна работа и всъщност - все още са здрави и си ги пазя. В инетерес на истината, излязохме от сафари автомобила само веднъж за трите ни дни в Масай Мара, и въпреки че покривът на мини-вана бе почти постоянно вдигнат, прахолякът който стигна до дрехите и обувките ни бе минимален, и се отстрани лесно и бързо.Приготвянето на багажа за сафари в Африка може да изглежда сложна задача, но всъщност не е нищо особено. Придържайте се към неутралната палитра цветове и изберете леки и удобни дрехи. Всички имаме по нещо подходящо в гардероба си.

И разбира се, не забравяйте фотоапарата си 😉 📷

Kommentarer


Follow me on Instagram

bottom of page